Jump to content
Sign in to follow this  
Thats I Am

iCoud sync suddenly doesn't work

Recommended Posts

I hope that someone here in the forum can help me.

The iCloud sync is suddenly no longer possible. Here are the details:
Enpass is installed on three Macs and additionally on a macOS 11 test hard disk. So far the iCloud sync has worked without problems.
But suddenly I get the error message that the iCloud sync failed and the error code 307018 appears.

First the iCloud sync error occurred on my MacBook Pro Retina in mid 2015 under macOS 10.14.6. This MacBook Pro is also connected to an external SSD on which I installed the Public Beta of macOS Big Sur for testing. Suddenly iCloud Sync was not possible there either.

In the meantime it worked without any problems on my Mac Mini 2020 with macOS 10.15.7. But since this afternoon the iCloud Sync doesn't work there either and aborts with error code 307018.

Of course I searched here in the forum, but I can't find any entry for error code 307018.
I also tried several measures which I found in the forum:
* Disconnect vault and set up a new iCloud Sync.
* Reset the customization completely and restore the vault from the previously created backup.
* Log Mac out of iCloud, restart, log iCloud back in.
* In iCloud Drive -> Options Disable and re-enable customization.
* Download and reinstall Customize from the Customize website, restore vault from backup.
Unfortunately none of these measures worked.

I am using the latest version 6.5.1 (723) of Enpass on all Macs, which I downloaded from the Enpass website.

On my iPhone SE with iOS 14.1 the iCloud Sync works fine so far.

Now I hope that the Enpass support or a user can help me here, because I want to change some passwords and therefore I need a correct synchronization on all devices.

Thanks in advance for any help.

Below is a screenshot of the error message.

Error iCloud sync.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is an addition: I uninstalled Enpass and downloaded it from the Mac App Store.
On setup I choose restore from iCloud.
I can login Enpass to iCloud, but the recovery fails and error code 18 is shown. Enclosed is a screenshot.

Now I will restore the vault from the backup I made before uninstalling.

Recovery from iCloud fails.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @Thats I Am,

Sorry for the trouble you are going through.

Please make sure there are no changes in the internet connection or firewall settings. If that doesn't help, use the Store version of Enpass and let us know if the issue persists.  Before uninstalling the app, make sure you already have the backup of Enpass data.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @Pratyush Sharma,

thank You so much for your response.

There have been no changes in my internet connection or firewalls, they are exactly the same as a few days ago when iCloud Sync was still working. I already restarted my whole internet and network environment (unfortunately with no success for iCloud sync).

To rule out my internet connection as a cause, I also asked my neighbors if I could connect to their WLAN for a test, which they allowed me to do. But even with the other internet connection the iCloud Sync does not work and I get the error code 307018.

I also completely uninstalled the desktop app i loaded from your website (and with which the iCloud sync worket fine until three days ago) and installed the app from the Mac App Store (of course I made a backup of my vault). Unfortunately the same thing happens here. When I try to restore the vault from iCloud, I get error code 18 (see screenshot in my 2nd post) and when I restore the vault from the backup and try to sync it via iCloud, I get error code 307018 again (see screenshot in my 1st post).I also tried to connect to the internet via personal hotspot of my iPhone, but with the same result.

I also checked that I am logged in correctly with my Apple ID everywhere (I only have one Apple ID), but everything is ok there.

Now I'm quite clueless what else I can do. Could it be that the vault file is corrupt? It works locally without any problems, but I still don't want to exclude a defect.

One more question: Could it be helpful to stop iCloud sync on all devices (3 Macs and 1 iPhone) and delete it from iCloud completely and then set up a whole new iCloud sync? If it would be useful to try this, would you be so kind to describe the steps to me?

Thanks in advance, best regards.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @Thats I Am,

Thanks for writing back in.

Please make sure you are using the latest Enpass downloaded from the Mac App Store. If no, please take a backup of Enpass data first and then reinstall Enpass from the store and follow the below steps.

  • Go to System Preferences -> Apple ID -> Select iCloud from left sidebar -> enable iCloud drive -> Click on options -> enable checkbox for Enpass.

Hope this helps!

Share this post


Link to post
Share on other sites

To make sure that the problem is not related to the macOS keychain, I logged out of the iCloud keychain and then deleted all local keychains (of course I made a backup of the keychain files before, but I know my passwords, I use Enpass ;)).

Then I restarted my Mac and logged back into the iCloud keychain.

Unfortunately the iCloud sync does not work even then and it aborts with error code 307018.

Before I did this i also rebooted my whole network (internet connection, router, switches etc.), but also with no luck.

I can access my iCloud Drive without any problem from Finder in macOS. My iCloud Drive has plenty of space: 4,76 GB are free.

So now I run out of ideas, what else I can do to get iCloud sync back to function. Any hint is welcome.

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the same problem! A few days ago everything went without problems. A new connection did not help either. My internet connection is unchanged.

But I have the problem on a Windows PC.

 

image.png.0057ae753ac14d40a487056fbb01c169.png

Edited by mmiersch

Share this post


Link to post
Share on other sites

I see I'm not alone with my problem and it doesn't only affect macOS but can also occur on Windows. So I hope that we can find a solution together and I also will continue to report which attempts I have made to get the iCloud Sync working again.

In the meantime I have made several other attempts.

  • I have changed my internet connection from the DNS server of my internet provider to another DNS server (1.1.1.1 and Google 8.8.8.8).
  • I have carefully checked that the system time of my router and my Mac is correct and that the region is correctly specified in the system settings. (The time is correct because it is synchronized with an extremely precise time server)

Unfortunately, neither of these attempts were successful, I keep getting the error code 307018.

Since I have a Google account, I tried synchronization via Google Drive as a test. This works without problems and synchronizes. Unfortunately I cannot and do not want to switch to Google Drive at this time.

As an alternative, I have also tested synchronization via WebDAV with my paid pCloud account. With the WebDAV server address, which is given in the Enpass help, I could not establish a connection. The pCoud support gave me a different server address with which I can establish a WebDAV connection. (Unfortunately I'm not sure if I'm allowed to make the WebDAV address public here).
The WebDAV connection works fine, but unfortunately the synchronization does not run to the end, but breaks off after a longer time. My vault has 235 enpassattach files, but the WebDAV sync breaks off after about 200 enpassattach files. When I restart the sync, the sync seems to start again from the beginning without considering the files already transferred. But the sync aborts again and has at most one or two more enpassattach files transferred. So WebDAV is not an alternative for me at the momente although it would be my preferred synchronization. But I will open a new topic to discuss this issue.

On my iPhone the iCloudsync still works without problems.
Another interesting observation: I have installed macOS 11 Big Sur on my MacBook Pro on an external SSD as a test environment (so that I don't risk affecting any important production data with my testing). Also there the iCloud-Sync first workend without problems, then suddenly didn't work for days and yesterday evening the iCloud-Sync suddenly worked again without me changing anything in Enpass, on the system or anywhere else.
On my main Mac, a 2020 Mac Mini with macOS Catalina (10.15.7) I can't get the iCloud sync to work, no matter what I try.

All my devices are on the same internet connection on the same router.

Edited by Thats I Am

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same issue here. macOS is broken for some days now, while the iOS app is okay.

From the screenshots I would assume this could be a problem related to the German / European iCloud servers for some reason...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/27/2020 at 8:47 AM, Pratyush Sharma said:

Please make sure you are using the latest Enpass downloaded from the Mac App Store. If no, please take a backup of Enpass data first and then reinstall Enpass from the store and follow the below steps.

  • Go to System Preferences -> Apple ID -> Select iCloud from left sidebar -> enable iCloud drive -> Click on options -> enable checkbox for Enpass.

Hope this helps!

Hi @Pratyush Sharma,

thank you very much for coming back to my problem.
I have tested the App Store version in the meantime, but unfortunately this did not help and the problem persists in the described way.

In the iCloud settings I have of course activated Enpass (this is mentioned several times here in the forum), but unfortunately this did not solve the problem either. I am no longer able to access the iCloudSync since about one week.

Over two weeks ago I got a new internet connection and now I have fiber to the home with currently 200 Mbps download and 100 Mbps upload. I have activated IPv6 for the internet connection, but the connection can also be reached via real IPv4. I don't think that this could be the reason for the problem, because the previous DSL internet connection was also IPv6 and IPv4 was only realized via a DS-Lite tunnel. The iCloud-Sync worked with the previous Internet connection over IPv6 and it worked with the new Internet connection over IPv6 for about one week as well.
Also, two days ago on a Mac it suddenly worked for a short time although I didn't change anything. I was able to synchronize three or four times with iCloud, but the next time I started Enpass, the known error code came up again. On the other two Macs it still didn't work, but on the iPhone SE with iOS 14.1 it always worked.

Now I'm absolutely clueless what other possibilities I have to solve the problem (you can read my attempts here in my posts). I have already invested several hours in the solution and I don't want to waste any more time. However, I still hope that we can find a solution to the problem together, as I realize that I am not alone in this. Since I got an Android phone for work, I temporarily switched the sync to Google Drive and so far it works fine on all devices.

But because I don't trust Google, I'll deal with the sync via WebDAV to do the sync via a European fully encrypted service as soon as possible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey @Thats I Am

Thanks for describing the scenario so well.

Please follow these steps and share your findings with us:

  • Make sure to take the complete backup of Enpass data and save it locally on all the devices.
  • Now disconnect iCloud sync from all your devices. While disconnecting sync from macOS, you will have the option "Also, delete data from iCloud" Enable it (make sure that hidden data is deleted from the drive) and click on the Disconnect button.
  • Now Reconnect sync with iCloud on all your devices and check.

Hope this helps!

Share this post


Link to post
Share on other sites

same problem here,

did the procedure shown from Garima. But have the same result. Get Error 307018 on the second Mac. Sync on the first mac and the mobile devices is working.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey @floko

Welcome to the forum!

Please share the following details so that we can investigate where the problem could be-

  • On which all devices and OS versions are you using Enpass?
  • Which Enpass version are you using on each device?
  • Did you make any changes recently?

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Garima,

OS-Version for both systems is 10.15.7.  Enpass Version is 6.5.1 (723). I did no changes. I can switch the problem by reset the sync on each device. Means PC1 can sync after reset both but PC2 get error or PC2 can sync after reset both and PC1 get error. No problems with mobile devices.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...